September
Voedselbos
De eetbare tuin
Programma in Kwekerij Het Groene Huis
Koken met ongewone vruchten – Eetbaar Alpen
Fruitbomen – Kwekerij Houweling
Live druivenpittenolie persen – Kwekerij Het Groene Huis (eenmaalig)
Programma bij PlantenTuin Esveld
Thee- en Jamproeverij – Jacqueline Ludlage en Yume
Ongewone biologische eetbare planten – Solude’s Heerlijke Tuinen
Het nieuwe moestuinproject – Floor Korte
Voedselbosplanten van biologische – Kwekerij Koperwieck
Bijzonder biologische eetbare planten – PlantenTuin Esveld
Wat is er te doen?
Veel planten in de tuin zijn eetbaar, maar niet altijd ook voor ons. Hoe smakelijk bijvoorbeeld de taxuskever kan knabbelen aan een rhododendron blaadje, zo vies vinden wij ditzelfde blad. Toch zijn veel planten, die wij als sierplanten beschouwen, toch ook voor ons smakelijke hapjes. Bijvoorbeeld de daglelie die bloemen heeft die naar komkommer of radijsjes smaken. Heerlijk in de salade. Of de vruchten van de augurkenboom, Decaisnea fargesii. De opvallende blauwe bonen zijn gevuld met een doorzichtige gelei die fris naar meloen met een vleugje citrusfruit smaakt.
Het Tuinpad Rijneveld zoekt graag die grenzen op van eetbaar en mooi. Want hoe leuk is het niet om in je eigen tuin te kunnen oogsten, zonder nu direct een moestuin te hebben. De bosbessen uit eigen tuin smaken toch altijd beter dan die uit de winkel. Afgezien van het feit dat wij, als zuinige Hollanders, al snel uit kunnen rekenen dat je voor de prijs van twee doosjes bosbessen al een plant hebt die ieder jaar weer vruchten geeft.
Voor het bestuiven van die bosbessen heb je natuurlijk wel bijen nodig. Zonder bijen immers geen fruit. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor gezonde omstandigheden. Het belangrijkste is de natuur te helpen, bijvoorbeeld door aanplanten van nectarplanten. En natuurlijk door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Want hoe meer we in samenwerking met de natuur tuinieren, hoe groter de kans dat diezelfde natuur ons een handje helpt.
Ook het eenvoudige principe van tegel eruit en plantje erin doet al wonderen.
Wij geven je bij het Tuinpad Rijneveld evenement graag advies om van je eigen tuin een eetbare oase te maken.
Het programma
Kwekerij Het Groene Huis:
Berbera van der Hoek (Eetbaar Alphen) komt vertellen over hoe je van de wat ongewonere vruchten uit je tuin of voedselbos heerlijke gerechten kunt maken en voorbeelden daarvan zijn bij kwekerij Het Groene Huis dan ook direct te proeven. Daar wordt ook nog live druivenpittenolie geperst, van hun eigen druiven en je vindt hier een selectie aan fruitbomen van de kwekerij Houweling.
PlantenTuin Esveld:
Bij kwekerij Esveld is de jamvrouw Jacqueline Ludlage te gast. In samenwerking met het koffie- en theehuis Yume wordt er een eenmalige thee- en jamproeverij georganiseerd (reserveren via: info@yume-boskoop.nl) , en vanzelfsprekend zijn haar bijzondere jams ook gewoon te koop. Maar Esveld heeft meer speciale gasten. Ancella Steketee van Solude’s Heerlijke Tuinen brengt ongewone eetbare planten mee van haar biologische kwekerij. Floor Korte van Floors Moestuin komt vertellen over haar nieuwe moestuinproject in Boskoop. De biologische kwekerij de Koperwieck heeft een kraam ingericht met hun voedselbosplanten en ook Plantentuin Esveld zelf heeft bijzondere biologisch gekweekte eetbare planten voor de bezoeker geselecteerd.
Datum en tijd
Zaterdag 27 september 2025 – 9:00 – 17:00
Locatie
Kwekerij Het Groene Huis, Rijneveld 23
of
PlantenTuin Esveld Rijneveld 72
